Posted by : Maktor środa, 26 sierpnia 2015

1 cukinia starta na grubych oczkach,
1,5 woreczka ugotowanego białego bezglutenowego ryżu,
1 cebula pokrojona w kostkę, zeszklona na oleju rzepakowym,
3 łyżki mąki kukurydzianej bez glutenowej,
1 surowe jajko,
przyprawy- sól, czarny mielony pieprz, kurkuma-dużo, czosnek,ostra papryka,
szczypiorek i natka pietruszki świeże, pokrojone drobno.
Wszystkie w/w składniki dokładnie wymieszać. Nabierać dużą stołową łyżka, lekko spłaszczyć placuszek na rozgrzanym rzepakowym oleju. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Na wierzch po usmażeniu, można położyć "kleks" śmietany, ale to wg.uznania.
Placki z jabłkami:
mąka kukurydziana bez glutenowa,
2 surowe jajka,
1 naturalny jogurt bez cukru,
woda gazowana, lub szczypta sody-aby spulchnić masę,
szczypta soli, kurkuma 2 duże łyżki, nasiona Chia (szałwia hiszpańska)-1 duża łyżka,
1 duże obrane jabłko i starte na dużych oczkach.
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, ciasto powinno być w konsystencji średnio gęste. Nie za bardzo lejące. Wymieszane ciasto odstawić przed smażeniem na 15 min,potem znów wymieszać. Smażyć na oleju rzepakowym, ryżowym, kokosowym, jak kto woli i może Emotikon smile Na wierzchu "kleks" z jogurtu.
S M A C Z N E G O !!!

Przepis Pani Natalii 






Leave a Reply

Subscribe to Posts | Subscribe to Comments

- Copyright © Abcborelioza -Metrominimalist- Powered by Blogger - Designed by Johanes Djogan -